Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

     pdf verzija

 

Žitni moljac – Sitotroga cerealella

 

 

Opis: Brašnar ima raspon krila 13 do 20 mm. Osnovna boja krila je 13 do 20 mm. Osnova boja krila je zlatnožuta, sa crnim crticama u vršnom delu krila. Prema rubu krila obično ima jasnije uočljive crne crtice. Zadnja krila su svetlo siva.

 

Biljke domaćini: su skladišteni biljni proizvodi. Napada zrnaste žitarice: pšenicu, ječam, pirinač, kukuruz... Najveće štete nanosi u spoljašnjem sloju proizvoda do dubine od 15 do 20 cm. Gusenica živi unutar zrna, pa štete isprva nisu vidljive. Kada izleti leptir, ostaje rupa na zrnu, kao da su tu bili žižci.

 

Klopka treba da se postavi iznad nivoa koga zauzimaju uskladišteni proizvodi. Najbolje da je u skladištu svo vreme dok postoje proizvodi u njemu.

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima u Mađarskoj): je visoka, i u skladištu lovi samo brašnara. Ponekad slučajno, zaluta neka druga vrsta. Na otvorenom polju se poneka ulove i Pexicopia spp. One se od brašnara mogu veoma teško razlikovati po morfologiji krila.

 

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): klopka može da privuče i sakupi i manji broj drugih savijača (na primer Archips spp. i Pandemis spp.). U proleće može da privuče i veći broj primeraka sovice Procris latruncula koji su veći od smotavca pokožice ploda. Osnovna boja krila ove sovice je crna, a na donjem rubu prednjih krila je svetlije sivo belo polje. Takođe može se uloviti i poneki leptir sovice Cucullia umbratica, čiji su primerci mnogo veći. Na nekim lokalitetima se uhvati i sovica Mamestra pisi, koja je takođe mnogo veća od smotavca pokožice ploda i lako se razlikuje.

 

Trajnost Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 6 do 8 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavilo efikasno otkrivanje i praćenje.

 

Ukoliko se klopka koristi radi odkrivanja prisustva, preporučuje se delta klopka RAG.  Promenu lepljive ploče treba vršiti svakih 7 do 10 dana. U slučaju brojnog ulova, lepljivu ploču treba menjati i češće. Kada su leptri brojniji lepljiva ploča se potpuno prekrije leptirima za jedan dan! Kada se lovi veliki broj leptira bolje je koristiti VARL+ tip klopke. U donju posudu se tada može sipati voda u kojoj će se insekti daviti (tada ih je teško tačno prebrojati) ili se u vodu stavi par kapi insekticida na bazi dihlorvosa ili malationa. Takođe ukoliko ima dosta prašine, VARL+ je bolja klopka od RAG, jer prašina ne utiče na ulov.

 

Prema vršenim testovima, u jednu klopku ne treba postavljati feromon za bakrenastog  i brašnenog moljca i brašnara, jer se smanjuje privlačnost brašnara. Ukoliko se u isti magacin stavljaju feromoni za više vrsta, treba ih postaviti na najmanjoj udaljenosti od 20 metara.

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

Feromone koji će se kasnije koristiti čuvati na temeraturi od -5 do -10OC (u zamrzivaču)

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved