Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

 

Šljivin smotavac - Grapholita funebrana

 

 

 

Telo leptira je dužine 6 do 9 mm, a raspon krila 9 do 13 mm. Prednje krilo je mrko sivo, sa redovima žućkasto belih dlačica na resici, rubu, krila. Oči su pepeljastosive. Zadnje krilo je braonkasto žuto. Vrsta je veoma slična sa breskvinim smotavcem i jasno se razlikuje jedino preko detalja genitalne armature.

 

Gusenice se razvijaju na šljivi, breskvi, kajsiji, orahu i jabuci. Gusenice buše rupe u unutražnjost ploda i hrane se mesom oko koštice. Šteta se ogleda u tome što plodovi ranije dobijaju boju zrelih, sa ljubišastim prelivom, iz njih teče smola i na kraju plodovi prevremeno odpadnu.

 

Klopke treba postaviti na grane na visini od 1,5 do 2 m visine u krošnju. Uobičajena pojava leptira u Hrvatskoj je sredina aprila.

 

Selektivnost (prema iskustvima iz Mađarske): zavisi od lokaliteta postavljanja. Obično se ulovi mali procenat vrste Epiblema scutulana koja je dva puta veća od šljivinog moljca. U bližini šuma se nekad ulove vrste roda Pammene spp. One imaju jasne bele šare na prednjim krilima. Za razliku od feromonskih klopki drugih proizvođača, ovaj feromon je selektivan prema breskvinom smotavcu.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje. Promenu lepljive ploče treba vršiti svakih 7 do 10 dana. U slučaju brojnog ulova, lepljivu ploču treba menjati i češće.

 

Klopka je odlična za određivanje pojave i praćenje brojnosti šljivinog smotavca. Vreme upotrebe pesticida zavisi od brojnosti, a najjefikasnija je upotreba pesticida u vreme piljenja gusenica iz jaja i pre njihovog ubušenja u plodove ili mladare. Uobičajeno je da se to dešava 7 do 10 dana nakon najvećeg ulova. Ukoliko su vremenski uslovi povoljni za razvoj ovog smotavca i brojnost je velika, zaštitu insekticidima treba ponoviti. U baštama i organskoj proizvodnji štete mogu da se smanje na prihvatljivu meru redovnom i dugotrajnom upotrebnom 1 do 2 klopke po stablu. U slučaju masovne pojave leptira lepljive ploče treba menjati pre nego što se zasite leptirima.

 

 

 

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

     pdf verzija

 

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved