Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

     pdf verzija

 

 Gama sovica–Autographa gamma

 

 

Opis: Raspon krila je 36 do 40 mm. Osnovna boja krila je ljubičasto siva. Na sredini je janso uočljiva srebrna šara u obliku grčkog slova gama ɤ . Unutrašnji deo zadnjih krila je bronzano sivomrk., a spoljašnji je mrkocrn, sa tamnijim nervima. U mirovanju dlake na grudnom delu stoje nakostrešene.

 

Hrani se na šećernoj repi, paprici, paradajzu, duvanu, kupusnjačama, lucerki, detelini, grašku, boraniji, pasulju, lanu i na skoro svim gajenim dikotiledonim biljkama.

Larva prvo pravi male prozorčiće na donjoj strani lista. rastom to tkivo puca pa se vide rupe na listu. Po danu se mogu naći na biljkama. Veće larve  izgrizaju velike površine lista, ostavljajući samo lisne nerve. Ubušuje se u plodove paradajza, glavice kupusa.

Klopku treba postaviti u visini gornjeg dela gajene biljke.Klopka može da se okači na letvu u polje, na drvo ili okolno šiblje ali na visini 1 do 1,5m visine. Uobičajeno je da se mužjaci skupljaju u ogradama i na zakorovljenim ivicama polja. Uobičajena pojava prvih leptira kod nas je sredinom aprila, leptiri su prisutni do sredina oktobra.

 

SelektivnostCsalomon®klopki prema iskustvima iz Mađarske:ulovi se i po koji primerak drugih sovica. Među njima je ponekad i MacDunnoughia confusa koja je sličnog izgleda. Od gama sovice je manja, osnovna boja je svetlija, srvenkasto mrka, a srebrna šara je mnogo deblja od šare gama sovice. Ponekad se uhvate i sovice roda Hoplodrina spp. ali su oni potpuno drugačijeg oblika krila, boja i mnogo su manji.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavilo efikasno otkrivanje i praćenje. Za detekciju pojedinačnih primeraka preporučuje se RAG klopka. Međutim, čim brojnost leptira postane malo veća, lepljiva ploča se popuni leptirima za dan dva i postaje neupotrebljiva za tačno praćenje brojnosti. Za hvatanje većeg broja primerakapreporučuje se upotreba VARL+ klopke. Ona ima dovoljno velik kapacitet i za povećanu brojnost. Kada se lovi veliki broj leptira u donju posudu se tada može sipati voda u kojoj će se insekti daviti (tada ih je teško tačno prebrojati) ili se u vodu stavi par kapi insekticida na bazi malationa ili deltametrina.

  

  

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

www.agroupozorenje.rs

 

     pdf verzija

 

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved