Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

      pdf verzija

 

Epicometis (Tropinota) hirta - Rutava buba

 

 

Opis: Gornji deo tela bube je ravan. Dužina je 8 do 13 mm. Sivocrne je boje sa beložutim crticama. Cela površina tela je pokrivena sa žućkastobelim dlakama.

 

Odrastao insekat pravi štete na cvetovima skoro svih biljaka, seleći se sa vrste na vrstu koja je trenutno u cvetanju: jagode, jabuke, višnje, aronija, višnje, pa čak i pšenica, ječam... Insekti se hrane prašnicima, tučkom i drugim delovima cveta, podpuno ih uništavajući. Samim tim izostaje pojava ploda. Larva živi u zemljištu hraneći se biljnim materijalom u raspadanju, pa ne pravi štete. Klopku je najbolje postaviti na donje spratove stablašica. U jagodama klopke treba postaviti neposredno iznad nivoa zemlje – u visini bankova. Plavi delovi klopke treba da su okrenuti prema jugu, tako da ih sunce što duži period direktno obasjava. Ukoliko je klopka u senci, ulov insekata je značajno smanjen. Obično je potrebno početi sa lovom početkom aprila. Najbolje je klopke postaviti neposredno pre početka cvetanja.

 

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): mirisna kapsula sadrži izuzetno jak cvetni miris, čija se atraktivnost povećava plavom bojom gornjeg dela klopke. Ova klopka može da privuče i mali broj primeraka Oxythyrea funesta. Ova vrsta je vrlo slične veličine, tamnije je boje, sa metalik sjajem, a jasno se razlikuje po tome što nije rutava po celom telu. Hvataju se i pojedinačni primerci drugih tvrdokrilaca Cetonia aurata, Potosia spp., Valgus hemipterus no sve one se jasno razlikuju i po boji, i po tome što nemaju dlake.

 

Trajnost Csalomon® klopki zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature, atraktivnost mirisne kapsule posle 2 do 3 nedelje počinje da se smanjuje. Ukoliko cvetanje i dalje traje, posle tog perioda se predlaže postavljanje nove mirisne kapsule da bi se nastavilo efikasno sakupljanje.

 

Klopke su osetljive i beleže prvu pojedinačnu pojavu rutave bube. U klopku stane veliki broj primeraka, pa se mogu koristiti za masovno izlovljavanje. U donji deo klopke se treba sipati 1 do 2 cm vode i jedna do dve kapi sredstva za pranje suđa (Merix, Pur, Ferry), kako bi se uhvaćeni insekti udavili i uginuli. U slučaju jako masovnog ulova, može se dodati jedna do dve kapi insekticida (najbolje etiol tečni). Upotreba insekticida prskanjem po biljkama u fazi cvetanja nije dozvoljena, jer njima ne samo da ubijamo oprašivače, nego ih i odbijamo sa cvetova, pa će oplodnja izostati. Ako je pojava masovna, treba povećati broj klopki. Radi smanjenja problema u narednoj godini u poljima se preporučuje pravljenje mesta na koja ćemo privući insekte da polažu jaja. Ova mesta se pripreme tako da se zemljište pokrije tankom količinom sena. Plitko se prekopa zemljište, kako bi se to seno pomešalo sa zemljom, a zatim se pokrije sa novom tankom količinom sena. Ta mesta treba zaliti i držati blago vlažna. Nakon polaganja jaja i piljenja larvi, mesto treba zaliti rastovorom insekticida. Preporučuje se u 10L vode rastovriti 6mL insekticida Pyrinex i taj rastvor potrošiti na metar kvadratni. Na ovaj način se smanjuje brojnost rutave bube za narednu godinu.

 

 

 Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

Feromone koji će se kasnije koristiti čuvati na temeraturi od -5 do -10OC (u zamrzivaču)

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved