Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

 

Breskvin moljac - Anarsia lineatella

 

 

Telo leptira je 5 do 7 mm dužine. Raspon krila je 11 do 14 mm. Prednje krilo je sivo sa crnim prugama, a na rubu krila sa crnom resicom. Krila su izdužena, na kraju zaobljena. Na glavi se jasno uočavaju labijalni palpi koji su dva puta duži od same glave.

 

Gusenica se razvija na breskvi, kajsiji i šljivi. U proleće gusenice se hrane unutar pupoljaka, a zatim se ubušuju i u mladare. Mladari usled hranjenja gusenica odumiru. Unutar odumrlih mladara se nalaze gusenice. Tokom leta gusenica oštećuje plod. Iz ploda teče smola, občino blizu peteljke, a tunel se pruža u pravcu semena.

 

Klopka se postavlja u krošnju, na visinu od 2 do 2,5m. Uobičajen početak ulova u Mađarskoj je početkom maja.

 

Selektivnost klopke prema istaživanjima u Mađarskoj: U blizini šuma, na klopku se hvata veći broj leptira iz familije Coleophoridae. One su mnogo manje od breskvinog moljca, a njiova žućkasta ili siva krila su veoma uzana. Poneki primerak sovice Erastria trabealis se takođe ulovi, no ta vrsta je mnogo veća, sa jasnim crnim i belim šarama na prednjim krilima, a krila su mnogostruko šira od krila breskvinog moljca.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje. Promenu lepljive ploče treba vršiti svakih 7 do 10 dana. U slučaju brojnog ulova, lepljivu ploču treba menjati i češće.

 

Klopka je odličan alat za odkrivanje i praćenje brojnosti leta breskvinog moljca. Suzbijanje treba prilagoditi krivulji i brojnosti leta. Tretman treba obaviti u vreme piljenja gusenica a pre ubušivanja u tkivo biljke. To se obično dešava posle 7 do 10 dana nakon najveće brojnosti ulovljenih leptira. Ukoliko su vremenski uslovi za pojavu ove štetočine povoljni, tokom godine se može uočiti nekoliko povećanih ulova leptira. U dvorištima i organskoj proizvodnji, štete se mogu smanjiti do prihvatljivog nivoa, ukoliko se primenjuje 1 do 2 klopke po drvetu. U tom slučaju se lepljive ploče menjaju pre nego što im se površina podpuno prekrije leptirima.

 

 

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

     pdf verzija

 

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved