Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

      pdf verzija

 

Jabukov staklokrilac – Synantedon myopaeformis

 

   

Opis: Telo leptira je 10 do 12mm dužine. Raspon krila je 12 do 22mm. Veći deo krila je providan, bez ljuspica. Oboeni deo krila daje zlatni odsjaj. Telo je plavocrno, sa jednim crvenim pojasom na trbuhu.

 

Štete: prave gusenice na jabuci, krušci, šljivi i mušmuli. Vrsta pravi značajne štete prvenstveno u mladim voćnjacima, tak ošto se ubušuje u tkivo ispod kore.

Na stablima i granama koje su napadnute se može naći mrki izmet. Kao posledica oštećenja stabla slabe, lako se lome. Rane sporo zarastaju i one su ujedno ulazne rane za gljivu Nectria galligena.

   Klopku treba postaviti na visinu od 1,5 do 2 metra, između grana. Uobičajena pojava leptira je u prvoj polovini maja meseca.

 

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): u jabučnjacima je podpuna. Ukoliko je jabučnjak u okruženju drugih zasada i šuma, hvata se i izvestan broj drugih staklokrilaca, ali one nemaju crveni pojas na trbuhu.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje. Preporučuje se upotreba delta klopke (RAG) za odkrivanje pojave i praćenje brojnosti. Ukoliko se lepljiva ploča podpuno prekrije leptirima u roku od 1 do 2 dana, potrebna je češća promena lepljive ploče. U slučaju još veće brojnosti preporučuje se upotreba vršaste klopke (VARs+), i tada se u donju posudu mora sipati voda u kojoj će se insekti daviti (tada ih je teško tačno prebrojati) ili se u vodu stavi par kapi insekticida na bazi dihlorvosa ili malationa.

   Kada klopka pokazuje prisustvo velikog broja jabučnog staklokrilca, preporučuje se prskanje prizemnog dela stabla kombinacijom mineralnih ulja i insekticida iz grupe piretroida.

   U okućnicama i organskoj proizvodnji, štete mogu biti svedene na prihvatljivu meru postavljanjem posuda zapremine 4 do 5 litara napunjene sokom od jabuka koji je u vrenju (fermentiše). Ove posude će privlačiti i mužjake i ženke. Efikasnost ovih posuda se značajno povećava  ukoliko se feromon postavi na posudu iznad soka od jabuka. Vreme postavljanja ovih posuda se određuje feromonskim (RAG) klopkama.

 

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

Feromone koji će se kasnije koristiti čuvati na temeraturi od -5 do -10OC (u zamrzivaču)

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved