Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

     pdf verzija

 

 Zapadni trips cveća - Frankliniella occidentalis, Duvanov trips - Thrips tabaci

 

 

Opis: Zahvaljujući tome što su sitni (odrasli mužjaci 1,2mm, a ženke 1,3mm), čini se kao da su se na lepljivoj ploči našle male čekinje. Ipak ukoliko se upotrebi lupa, vidi se tipičan oblik tela, koji ima dva para krila, a svako od njih kao da ima trepavice. Iako su mali, oni su iznenađujuće dobri letači. Razliku između pojedinih vrsta tripsa mogu da urade samo obučena lica, stručnjaci. Glavna razlika između zapadnog i ostalih tripsa koji su prisutni kod nas je da zapadni trips ima antene sa osam segmenata, na glavi iza prostih očiju ima tri čekinje koji su jasno uočljive, čekinje na prednjim krilima stoje u neprekidnom redu, letnja forma je žućkastija, a zimska forma je žuto braon. Biljke domaćini: Zapadni trips cveća se javlja u celoj Evropi u grajanim staklenicima i plastenicima. U toplijim krajevima pravi štete i u polju. Oštećuje 139 vrsta biljaka iz 45 porodica. Glavni domaćini su ukrasno bilje: gerberi, ruže - Saintpaulia, hrizanteme, Begonia, Gloxinia, ali i povrće paprika i krastavci.

Larve žive skriveno u pupoljcima i cvetovima. Štete: uočavaju se bele tačke na cvetovima, nakon čega se oni i deformišu. Ispod polena u cvetu sa tripsima se može videti neobično mnogo polena. U polju mogu da prežive na velikom broju korova (tatula, pepeljuga, štir...) i zatim se kada zahladi sele u plastenike i staklenike, gde prenose i veliki broj virusa.

Klopka se postavlja tako da je donji kraj obojenih delova neposredno iznad gornjih delova gajenih biljaka. Obojena lepljiva strana treba da je okrenuta prema jugu, sunčanoj strani. Preporučuje se neprekidno praćenje brojnosti tokom cele godine, uvek kada su i gajene biljke u objektu.

  

Selektivnost Csalomon® plavo žute lepljive klopke: zapadni trips biva dominantno privučen plavim delom klopke, a manje žutim delom. Žuti deo više privlači druge vrste tripsa (na primer duvanov trips koji je kod nas najčešći). Svi tripsi koji se ovde uhvate na klopku su štetni i ako je brojnost masova verovano ih je potrebno suzbijati. Klopka privlači i vaši, posebno belu leptirasu vaš.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke: pošto je u pitanju vizuelni atraktant, klopka je efikasna sve dok lepljiva površina nije podpuno prekrivena insektima. To se desi obično tek posle 6 do 8 nedelja, i tada treba klopku zemenuti novom, da bi praćenje brojnosti pokazivalo pravu sliku.

Upotreba obojenih lepljivih ploča je široko rasprostranjena u kontroli zapadnog cvetnog tripsa, prvenstveno radi pravovremenog odkrivanja štetočine i odkrivanja mesta masovne pojave. U Evropi se više preporučuju plave klopke a u Severnoj Americi žute. Prema iskustvima, kada je brojnost mala, uglavnom se hvataju mužjaci, a kasnije se povećava brojnost i udeo ženki. Mesta masovne pojave treba tražiti čim se uoče prvi primerci zapadnog cvetnog tripsa na klopci, pregledom pupoljaka i cvetova. Klopka se može upotrebljavati zajedno sa biološkim merama borbe, to jest korištenjem predatorskih grinja Amblyseius ili stenica Heteroptera. Ukoliko se koristi dovoljno veliki broj obojenih klopki, brojnost tripsa može da se održava na niskom, prihvatljivom nivou, i tada nije potrebno vršiti hemijsko suzbijanje.

  

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

                                                      www.agroupozorenje.rs

 

     pdf verzija

 

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved