Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

 

Adoxophyes orana - smotavac pokožice ploda - Summerfruit tortrix moth

 

 

Opis: Telo leptira je 7 do 9 mm dužine. Raspon krila je 15 do 20 mm. Osnovna boja prednjih krila je različita i kreće se od svetle do tamno mrke boje, sa dva tamnija poprečna pojasa. Zadnja krila su svetlo siva.

 

Gusenica se razvija na jabuci, breskvi i kajsiji. Štete pravi u proleće bušeći pupoljke, praveći zapredke na mladim izdancima. U drugoj polovini leta, larve najčećče prouzrokuju štete griženjem poršine ploda. Može napraviti velike štete prvenstveno u godinama sa hladnijim letom. Klopku treba postaviti na granu na visini od 1,5 do 2 m u krošnji drveta. Obično klopku treba postaviti početkom maja.

 

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): klopka može da privuče i sakupi i manji broj drugih savijača (na primer Archips spp. i Pandemis spp.). U proleće može da privuče i veći broj primeraka sovice Procris latruncula koji su veći od smotavca pokožice ploda. Osnovna boja krila ove sovice je crna, a na donjem rubu prednjih krila je svetlije sivo belo polje. Takođe može se uloviti i poneki leptir sovice Cucullia umbratica, čiji su primerci mnogo veći. Na nekim lokalitetima se uhvati i sovica Mamestra pisi, koja je takođe mnogo veća od smotavca pokožice ploda i lako se razlikuje.

 

Trajnost Csalomon® klopki zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedna feromonska kapsula traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavilo efikasno otkrivanje i praćenje. Promenu lepljive ploče treba vršiti svakih 7 do 10 dana. U slučaju brojnog ulova, lepljivu ploču treba menjati i češće. Klopka je idealna za određivanje vremena masovne pojave leptira.

 

Mere kontrole su najefikasnije ako se upotrebe u vreme piljenja ili dok su prisutne mlade larve. Prema iskustvima iz Holandije, prvo polaganje jaja se dešava 2 do 3 dana nakon prvog ulova leptira na klopci. Gusenice se pile nakon 12 dana ukoliko je prosečna temperatura 180C ili 7 dana pri temperaturi od 250C (Minks, 1975. J. econ. Ent. 68: 729). Prvu upotrebu insekticidima treba prilagoditi mehanizmu delovanja izabranog insekticida, a tretman treba ponoviti za 10 do 14 dana, jer je piljenje gusenica obično razvučeno, pa jedan tretman protiv jedne generacije nije dovoljan.

 

 

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved