Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

     pdf verzija

 

 Žičar -Agriotes ustulatus– skočibuba

 

 

Opis: Telo skočibube je izduženo, dužine 7-11 mm. Iako je izduženo, veoma je tvrdo. Izgled je robustan, jer se ivice širokog grudnog dela spuštaju pored elitri (tvrdih krila trbušnog dela). Elitre završavaju u špic. Glava mu je široka zaobljena. Elitre mogu biti od smeđe do crvenosmeđe boje.

 

Biljke domaćini larvi - žičara su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, šećerna repa, krompir, paradajz, paprika i mnoge druge gajenevrste biljaka. Odrasli insekti – skočibube, hrane se polenom na listovima trava i cvetovima. Najčešće se sreću na cvetovima štitara (Apiaceae).

 

Štete: pravi larva, a intenzitet štete zavisi od vrste biljke, uzrasta biljke prilikom napada, gustine sklopa. Najveće štete pravi na okopavinama: kukuruzu, suncokretu, šećernoj repi, povrću a pri velikoj brojnosti i na strninama, uljanoj repici. Larve se ubuše u seme ili koren ili krtole u zemljištu. Ako je biljka mala, u fazi klijanja dolazi do sušenja. Ukoliko je biljka veća javlja se žućenje i zaostajanje u porastu.

Preporučeni tip klopke je VARb3. Klopku treba postaviti neposredno iznad površine zemljišta. Uobičajeno vreme početka ulova u Mađarskoj je sredina juna. Za jednu sezonu, potrebno je da se nabave dva do tri mamca.

 

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): ova dualna klopka privlači i mužjake i ženke vrste A. ustulatus. U testovima na velikom broju mesta u Mađarskoj i Italiji, nije bilo ulova drugih vrsta skočibuba. Ulovi se malu broj leptira sovica iz rodova Autographa i Helicoverpa i po koji opnokrilac.

 

Vreme trajanja Csalomon®feromona: Efikasnost feromona polako se smanjuje nakon 3 do 4 nedelje, što zavisi od uslova tokom godine. Posle tog perioda predlaže se postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje.U istu klopku mora se staviti mamak za vrstu za koju je i bio, jer postavljanje mamca druge vrste, može jako ometati efikasnost klopke.

 

Kontrolu žičara treba zasnivati na prognozi. Primena feromonskih klopki je mnogo lakša metoda od uzimanja zemljišnih proba kopanjem. Ova klopka ima visoku osetljivost, pa odkriva pojavu štetočine tačno za svaku tačku, pri čemu može da se izvrši mapiranje štetočine na većim poljima. To omogućava lokalnu upotrebu zemljišnih insekticida, samo na mestima gde je biloskočibuba. Klopka VARb3 nema lepljive delove, pa može da registruje izuzetno veliki broj skočibuba. Prema iskustvu u Italiji, ukoliko prosečan ulov po klopci ne prelazi 150 do 200, primeraka tokom sezone, štete su malo verovatne na tom polju. U slučaju većeg ulova preporuka je da se uradi uzorkovanje zemljišta, kako bi se ustanovila tačna procena populacije. Takođe, štete je moguće izbeći upotrebom tretiranog semena, zemljišnih insekticida i plodoredom.

  

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

www.agroupozorenje.rs

 

     pdf verzija

 

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved