Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

      pdf verzija

 

Kukuruzna zlatica - Diabrotica virgifera

 

 

Opis: Telo je 4 do 7 mm dužine. Osnovna boja tvrdih krila je žuto bela sa tri široke crne trake. Tamne pruge su različite širine, pa kod različitih primeraka prekrivaju različitu površinu. Grudni deo nema žutobraon tačke, po čemu se razlikuje od Galerucella luteola, koja je i malo veća. Larva živi u zemljištu na korenu, bele su boje, meka je i liči na larvu muve. Biljka domaćin je kukuruz, ali se može hraniti i na nekim drugim biljkama iz porodice trava. Štete pravi larva koja oštećuje koren u zemljištu. Kukuruz tada ne može da usvoji dovoljnu količinu hrane i vode. Dalji porast je usporen, prinos smanjen, a ponekad se biljke osuše, čime se prinos gubi u potpunosti. Ponekad biljke usled težine i vetra padaju na zemlju a ukoliko se oporave, rastu u karakterističnom obliku koji se naziva guščiji vrat.

Tada je otežana mehanizovana berba i povećavaju se gubici. Odrasli insekti mogu da oštećuju svilu, pa se može smanjiti oplodnja a jedu i nesazrela zrna u klipu. Ipak ova oštećenja obično nisu značajna kao oštećenja korena.

 

Mesto postavljanja: Klopke treba postaviti na visini od 1 do 1,5 m visine u prostoru između dve biljke kukuruza. Klopka treba da je unutar polja 10tak metara od ivice, pa je poželjno obeležiti red u koji je postavljena radi lakšeg pronalaženja. Uobičajeno vreme pojave odraslih kukuruznih zlatica je sredina juna.

 

Selektivnost: Csalomon® PAL klopke u Srednjoj Evropi ne privlače druge vrste insekata. Na lepljivu ploču se slučajno zalepe i osice i muve. KLPfero+ u Srednjoj Evropi ne provlače druge insekte. U klopku uđe veoma mali broj muva i skakavaca. Na obe vrste klopki love se skoro isključivo mužjaci. Ukoliko se žele privlačiti i ženke, obe klopke mogu se opremiti i cvetnim mirisnim mamkom (Diabrotica virgifera cvetni – floral).

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje najmanje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje.

Ukoliko se mamac koristi u KLPfero+ tipu klopke, obavezno je usmrtiti insekte koji su ušli. To se može uraditi tako što se unutrašnjost klopke jednom nedeljno poprska kućnim insekticidima u vidu spreja koji sadrže permetrin ili deltametrin ili empetrin...). Drugi način je postavljanje cilindrične lepljive ploče u klopku koja se mora dodatno poručiti. Lepljiva ploča ubija insekte sve dok se potpuno ne prekrije insektima, a to zavisi od brojnosti zlatice.

Kukuruzna zlatica se pojavila 1992. godine u Srbiji a feromonske klopke su se pokazale kao najosetljivije oruđe za odkrivanje i najmanje brojnosti i prisustva kukuruzne zlatice u nekom području. Glavna mera borbe je plodored.

 

virgifera diabrotica dinamika.jpg

 

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

Feromone koji će se kasnije koristiti čuvati na temeraturi od -5 do -10OC (u zamrzivaču)

 

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved