Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


  Vođenje zaštite bilja

  Edukacija poljoprivrednih proizvođača

  Izvođenje ogleda

  Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi

  Klopke za insekte

     Feromoni u prodaji

  Uvođenje GlobalGAP standarda

      pdf verzija

 

Šimširov plamenac - Cydalima perspectalis

 

Opis: Raspon krila je 35 do 40mm. Osnovna boja krila je može jako da varira. Najčešće je osnovna boja bela, a rub krila crnomrk. Pojavljuju se i primerci koji su potpuno jednobojni, sivi. Obe forme kod prednjeg ruba prednjih krila imaju polumesečastu belu šaru. Krila imaju jak metalik odsjaj.

Gusenice se razvijaju na šimširu (Buxus).

 

Štete: larva se najpre hrani na površini lista, a kasnije jede cele listove. Pošto jaja polaže u jajna legla, na jednom mestu se obično nađe veliki broj larvi koje ispredaju zapredke, gnezda od svile. U njima se nalazi veliki broj malih gusenica i kada porastu oko gnezda se javlja golobrst. Kasnije golobrst se širi na veći deo žbuna i ukoliko se golobrst ponovi, žbun se potpuno osuši.

  

Selektivnost Csalomon® klopke (prema iskustvima iz Mađarske): je velika. Ulovi se samo po koji leptir pamukove sovice (Helicoverpa armigera) koja se lako razlikuje, po boji, obliku i veličini.

 

Dužina trajanja Csalomon® klopke zavisi od uslova tokom godine. U zavisnosti od temperature jedan feromon traje 4 do 6 nedelja. Posle tog perioda se predlaže postavljanje novog feromona da bi se nastavila efikasna detekcija i praćenje.

 

Odabir vrste klopke: preporučuje se VARL vršasta klopka. Najbolje je da se postavi na visini od 1 do 1,5m u krošnju žbuna ili drveta. Klopke su odlične za određivanje prisustva i dinamike leta šimširevog moljca. Uobičajen početak leta leptira je početkom juna. Prvi tretman treba obaviti 10 do 14 dana od pojave prvog ulovljenog leptira. Zaštitu treba ponavaljati svakih 10 do 14 dana, sve dok se hvata više od 10 primeraka nedeljno. Ukoliko je brojnost leptira u nekom periodu manja, tretmani se mogu odlagati. Ima tri generacije godišnje i prisutna je sve do sredine novembra.

 

RAG - delta Csalomon® klopka je odlična za rano odkrivanje i praćenje brojnosti paradajzovog moljca. Ukoliko do sada nije zabeležna pojava paradajzovog moljca u blizini, preporučuje se upotreba jedne RAG klopke, bez obzira na broj plastenika koji imate. Ukoliko je moljac zabeležen, preporučuje se upotreba po jedne klopke na svaki plastenik. Ukoliko se feromonska kapsula postavi iznad posude sa vodom plave boje u plasteniku, može da posluži za masovno izlovljavanje moljaca. Tada je u vodu potrebno dodati i par kapi deterdženta za suđe, kako bi se privučeni moljci davili u vodi.

Csalomon® je registrovana robna marka Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Science.

Proizvođač: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete (Plant Prot. Inst. HAS) Budapest, Pf 102, H-1525, Hungary; phone. +(36-1)-391-8637, +(36)-30-9824999; fax +(36-1)-3918655; e-mail: csalomon@julia-nki.hu; internet adresa: http://www.julia-nki.hu/traps/.

 

Prodaja: Agroprotekt doo, Nikole Pašića 9, 25000 Sombor, telefon 063 326 772, faks 025 444 905.

 

Stanje štetnih organizama u poljoprivredi

www.agroupozorenje.rs

podelite podatke iz Vašeg voćnjaka sa ostalima

 

Feromone koji će se kasnije koristiti čuvati na temeraturi od -5 do -10OC (u zamrzivaču)

     pdf verzija

 

   Podaci   :   Delatnost preduzeća   :   Kontakt                                                                                                                                      Srpski   :   English


© Copyright 2009. Agroprotekt doo - All rights reserved